14
mar
Kristianstad

Föreläsning om Nationella genbankens perenner

evenemang |
Färgfoto som föreställer en lila trädgårdsiris i blom.

I Nationella genbanken finns en samling av över 450 äldre perenner, alla med en dokumenterad historia tillbaka till före 1940. Vid PRO Vä:s medlemsmöte berättar Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner, mer om ett urval av dem.

Pioner, höstflox, iris och dagliljor - älskade rabattperenner och de största släktena i Nationella genbankens samling av prydnadsperenner. Men i genbanken finns perenner från över 70 olika släkten, allt från upp till tre meter höga sliden och flikrabarber till låga, krypande marktäckare. Linnea Oskarsson berättar om arbetet med att spåra upp äldre perenner runt om i Sverige genom Poms Perennupprop och om resultatet av insamlingen, den vackra samlingen i genbanken. Hon berättar också om några av de perenner som säljs under varumärket Grönt kulturarv.  


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19