15
jun
Grimslöv

Invigning av det lokala klonarkivet vid Huseby Bruk

evenemang |
Blommande plantor av silvrig höstanemon 'Föräldrahemmet'. Färgfoto.

Lördagen den 15 juni blir det festlig invigning av det lokala klonarkivet för köks- och prydnadsväxter på Huseby Bruk!

Vid det lokala klonarkivet på Huseby Bruk kommer ett hundratal perenner, prydnadslökar, krukväxter och köksväxter att bevaras och visas upp. Växterna har odlats i Småland och Blekinge och alla går att spåra tillbaka till före 1940. Höstflox, luktpioner, riddarsporrar, pingstliljor, morgonstjärnor, vildtulpaner, pelargoner, rabarber, pepparrot och humle finns bland de insamlade växterna och i klonarkivet kan du studera växterna närmare och lära mer om dem samtidigt som samlingen fungerar som en viktig säkerhetskopia till växterna som finns i Nationella genbanken. 

Den 15 juni är det dags för invigning av klonarkivet. Varmt välkomna! 

Program under dagen:

Kl. 14.00 Linnea Oskarsson och Karin Persson från Nationella genbanken och Programmet för odlad mångfald, Pom, berättar om det lokala klonarkivet samt insamlandet och bevarandet av de historiska trädgårdsväxterna som bevaras och visas där.

Kl. 14.15 Elisabeth Svalin Gunnarsson samtalar med Gunnel Larsson. Gunnel har donerat en av de småländska perenner som bevaras i genbanken och klonarkivet, en trädgårdsaurikel som fått sortnamnet 'Krusenstiernska'. Primulan går att spåra tillbaka till Krusenstiernska gården i Kalmar i början av 1900-talet och har gått i arv i flera generationer.

Kl. 14.30 Karin och Linnea från Nationella genbanken och Husebys slottsträdgårdsmästare Ann-Charlotte Hermansson invigningsplanterar en dahlia ur det småländska klonarkivet.

Kl. 14.45 Visning av växterna i klonarkivet.

Kl. 15.30 Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om Trädgårdens kvinnor – en grön historia

"Kvinnor har i alla tider funnits med i trädgårdsvärlden – även om de inte alltid har varit synliga. Kunskapen har förmedlats genom generationerna – från Eva själv i Paradiset, medeltidens örtkunniga kvinnor och ogräsrenserskor, de viktorianska ormbunkssamlerskorna till dagens kvinnliga trädgårdsmästare. Här får du möta några av dem som betytt mycket för trädgårdshistorien – både kända och okända. Bland andra Hildegard av Bingen, Lady Bute, Gertrude Jekyll, Ellen Key, Selma Lagerlöf, Karin Larsson och naturligtvis fröken Florence Stephens på Huseby. Följ med på en spännande och roligt utflykt i den gröna kvinnohistorien."
Föreläsningen kostar 50 kr/person och äger rum i Stallet.

Fakta

Tid: 2019-06-15 14:00
Ort: Grimslöv
Arrangör: Huseby Bruk
Mer information:

Läs mer om invigningen på Huseby Bruks hemsida.Kontaktinformation

Karin Persson och Linnea Oskarsson, genbankskuratorer

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU


karin.persson@slu.se, genbankskurator för krukväxter, lökar och knölar, 040-41 55 46, 0702-64 63 56

linnea.oskarsson@slu.se, genbankskurator för perenner, 040-41 55 86, 070-350 14 19