Baltic Sea Science Center, Skansen, Stockholm

Hur ser framtidens Östersjö ut? Temadagar på Baltic Sea Science Center

evenemang |

Kommer det att gå att bada i Östersjön om 30 år? Kommer vi att kunna äta mat från Östersjön? Vad behöver vi göra idag – och vad är faktiskt möjligt? Nu finns en ny chans att anmäla intresse för att din gymnasieklass ska kunna vara med på temadagar om Östersjöns framtid.

Hur går det till?

Tillsammans med forskare och experter från Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholm vatten och avfall får du och dina elever utforska några aspekter på hur vi ska nå en hållbar framtid för livet i och kring Östersjön.

Ett besök varar ca två timmar och innehåller följande:

• Uppstart med en nutidsbeskrivning av läget i Östersjön. Forskare ger sin bild av vart vi är på väg.
  • Klassen tilldelas två stationer att jobba med under besöket. En av Skansens pedagoger följer klassen. Även för dig som medföljande lärare kan det vara ett tillfälle att ställa frågor och ta del av viktig forskning. Stationerna bemannas av forskare och experter från SLU, Stockholms universitet och Stockholm vatten och avfall. Frågor i fokus är framtidens mat, fiske, övergödning, klimat, miljögifter och avloppsrening.
  • Återsamling och avslut. Besöket avslutas i akvariehallen där klassen har möjlighet att möta en av Skansens akvarister.
  • Dessutom får du arbetsmaterial att förbereda klassen med samt förslag på hur ni kan arbeta vidare med temat i skolan.

Jens Olsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU