Ett knippe morötter. Foto.
26
okt
Zoom

Äta hållbart - hur ser det politiska ansvaret ut?

seminarier, workshops |

Vilken typ av styrmedelspaket krävs och är möjliga nu när vi står inför en storomställning för att nå klimat- och andra hållbarhetsmål?

Inte kan väl någon annan än jag själv bestämma vilken mat jag ska ha på min tallrik? Inte? Faktum är att vad vi äter styrs på flera sätt – av handeln genom utbud, reklam, exponering. Men vad vi äter styrs också av politiken genom stöd, subventioner, m.m. Ändå uttalas en försiktighet från politiken att ”lägga sig i” just när det gäller konsumtionen av livsmedel. Detta trots att nya studier visar att människor i allt större utsträckning vill ha styrning i hållbar konsumtion av mat.

Vilken typ av styrmedelspaket krävs och är möjliga nu när vi står inför en stor omställning för att nå klimat- och andra hållbarhetsmål? Hur ska politiken göra det lätt att göra rätt? Och kanske svårt att göra fel för oss konsumenter?

KSLA bjuder in till ett webbinarium om ansvar, styrning och hur ska det gå till. 

Medverkande: Charlotte Hallen Sandgren, Ordf. Kommittén för hållbar svensk matproduktion och konsumtion, Annsofie Wahlström, Programchef SLU Future Food, Therese Lindahl, Beijer Institute, KVA, Kristina Yngwe (C), Ordf. Miljö- och jordbruksutskottet, Malin Larsson (S), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet och Mathias Tegnér (S), ledamot Näringsutskottet.

Mer information och länk till anmälan på KSLA:s hemsida

Fakta

Tid: 2021-10-26 09:00 - 10:30
Ort: Zoom
Arrangör: KSLA och SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 25 oktober 2021

Program

09.00 Välkomna. Charlotte Hallen Sandgren, Ordf. Kommittén för hållbar svensk matproduktion och konsumtion och ledamot i KSLA.

09.05 Vägar mot hållbar konsumtion, vilket ansvar tar politiken för stegen som tas? Annsofie Wahlström, Programchef SLU Future Food

09.15 Tillbakablick på styrmedel. Therese Lindahl, Beijer Institute, KVA

09.25 Politikens hinder och möjligheter för hållbara matval – reflektioner, dialog och frågor. Kristina Yngwe (C), Ordf. Miljö- och jordbruksutskottet, Malin Larsson (S), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet och Mathias Tegnér (S), ledamot Näringsutskottet.

10.25 Summering och avslutning

Detaljerat program (pdf)

Relaterade sidor: