12
jul
Rosträdgården, Julita

Rosens dag på Julita

evenemang |
Damascenerrosen 'Järnvägaren'. Färgfoto som visar de rosa, fyllda blommorna.

Tisdag den 12 juli firas Rosens dag med rundvisning och workshop.

Rosengården på Julita började anläggas i mitten av 1910-talet av Artur Bäckström, men har bytt utseende och innehåll under årens lopp. Idag består sortimentet huvudsakligen av olika polyantha- och floribundarosor. Dessa rosgrupper vann stor popularitet när de kom kring sekelskiftet 1900, tack vare sin rikliga blomning som fortgår långt in på hösten. Här finns också ett drygt tjugotal äldre rosor från Nationella genbanken, som Julita fungerar som lokalt klonarkiv för. Rosorna är insamlade runt om i Södermanland och Närke och har alla en historia tillbaka till minst 1950. 

Den 12 juli uppmärksammas rosorna på Julita alldeles extra när man firar Rosens dag. Under dagen hålls rundvandring och workshop med Henrik Morin, trädgårdskonsulent och tidigare biträdande projektledare för Poms Rosupprop. Henrik är också en av författarna till boken Rosarvet i Nationella genbanken

Rundvandringen äger rum kl. 13.30 och har tema "Bekanta dig med engångsblommande buskrosor och historiska rabattrosor i Julitas trädgårdar". Klockan 15.00 hålls workshopen kring rosor. Titel på workshopen är "Lär dig känna igen karaktärerna för vanliga gammaldags rosgrupper som Galliuca-Gruppen, Damascena-gruppen, Centifolia-Gruppen".


Kontaktinformation