11
sep
Jamtli, Östersund

Jamtlidagen: en dag med fokus på växter med historia

evenemang |
Pelargonen 'Drottningminne' med skarpt rosa blommor. Plantan står i en vit, äldre kruka.

Välkommen till Jamtlis årliga öppet hus-dag som bjuder in bakom kulisserna på museet. Gå på upptäcktsfärd bland föremål och rekvisita, möt byggnadsvårdare, arkeologer, djurskötare och många andra medarbetare som du kanske inte vanligen träffar på när du besöker museet. Jamtlidagen firar också den årliga europeiska Kulturarvsdagen och i år blir det med särskilt fokus på det lokala klonarkivet vid Jamtli.

Genbankskuratorerna Karin Persson och Linnea Oskarsson finns på plats och berättar om Poms och Nationella genbankens arbete med att spåra upp och bevara äldre trädgårdsväxter. Carin Andersson guidar i det lokala klonarkivet vid Jamtli där de insamlade sorter från Jämtland och Härjedalen odlas och visas upp.

Jamtlidagens punkter med klonarkivstema:

Kl 11.30 presenteras Jamtlis nya trädgårdsmästare Rebecka.

Kl 12 Växtvandring som berättar om Jamtli som klonarkiv för bevarandet av kulturhistoriska växter. Carin Andersson leder guidningen.

Kl 13 Linnea Oskarsson från Nationella genbanken håller föredrag om växter från Jämtland och Härjedalen som bevaras i genbanken och det lokala klonarkivet i Jamtli. Föredraget äger rum i Rentzhogsalen.

Kl 14 Växtvandring som berättar om Jamtli som klonarkiv för bevarandet av kulturhistoriska växter. Leder guidningen gör Jamtlis Carin Andersson. 

Kl 15 Karin Persson från Nationella genbanken håller föredrag om pelargoner i Nationella genbanken. Föredraget äger rum i Rentzhogsalen.

Hela dagen: "Bevara gamla trädgårdsväxter och krukväxter" i Grändkaféet. Linnea Oskarsson och Karin Persson från Nationella genbanken finns på plats och berättar om sitt arbete och samlar in berättelser om äldre trädgårdsväxter med historia från Jämtland och Härjedalen. Tveka inte att komma och bidra med Din berättelse!

I kaféet visas också en utställning om lokala klonarkiv, Poms och Nationella genbankens arbete och publikationer. Genbankens nya publikationer om jordgubbar, rosor och pelargoner finns till försäljning i Jamtlis butik. 

Möt även sakkunniga Åsa Kristensson, skribent för Trädgårdsamatörerna och Trädgård Norr samt medförfattare till boken ”Välkommen i min lustgård” av Evert Nilsson.


Kontaktinformation

Karin Persson och Linnea Oskarsson, genbankskuratorer

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU


karin.persson@slu.se, genbankskurator för krukväxter, lökar och knölar, 040-41 55 46, 0702-64 63 56

linnea.oskarsson@slu.se, genbankskurator för perenner, 040-41 55 86, 070-350 14 19