14 sep

von Echstedtska gården, Säffle

"En dag i apelgården" på von Echstedtska gården

evenemang |
Färgfoto föreställande det lokala klonarkivet vid von Echstedtska apelgården i Värmland. I mitten av fotot syns en hög med äpplen, upplagda på ett trädgårdsbord. I bakgrunden syns den rödmålade huvudbyggnaden på von Echstedska gården.

I apelgården på von Echstedtska gården finns ett lokalt klonarkiv för äpplesorter från Värmland. Här bevaras totalt 26 olika äpplesorter med ursprung från eller anknytning till landskapet. Denna dag hålls visningar i apelgården, sortbestämning av äpplen och caféet är öppet.

Under dagen arrangeras två visningar av trädgården och klonarkivet. Visningarna äger rum klockan  13.00 och 15.00. Gruppen går en tur i trädgården och pratar om hur platsen kommit att se ut som den gör idag. Under visningen tittar man också på örtagården och klonarkivet för värmländksa äpplen. Visningen görs gående och pågår cirka en timme. 

Klockan 14.00 är det föreläsning om val av äppelträd till hemträdgården. Spelar växtzon och framtida klimat någon roll? Och kan svaret på vilken äppelsort man bör välja finnas i det värmländska kulturarvet bland de drygt 25 äppelsorterna i klonarkivet? Ulrika Thalin, pomolog, från Fryksdalens Musteri & Trädgård, kommer till Äppeldagen och håller en föreläsning i ämnet. 

 

Fakta

Tid: 2024-09-14 11:00 - 18:00
Ort: Säffle
Lokal: von Echstedtska gården
Arrangör: Värmlands museum
Pris: Aktiviteten är gratis.
Mer information:

"En dag i apelgården" på von Echstedtska gården (länk till Värmlands museums webbplats). Kontaktinformation