SLU-nyhet

Arbetsseminarium på Waldemarsudde med inriktning på skötsel av prydnadsplantering

Publicerad: 03 oktober 2016
Färgfoto som visar fyra personer som sitter på huk framför en lång rabatt. I rabatten gräver de ner tulpanlökar. Det är höst och de fyra personerna har tjocka jackor och regnkläder på sig.

Torsdagen den 29 september var det arbetsseminare på Waldermarudde där deltagarna fick lära sig mer om hur man arbetar med lökar och knölar i historiska miljöer.

Dagen började med en rundvandring på Waldermarsudde tillsammans med Marina Rydberg och hennes kollegor som berättade om hur de tänker och arbetar efter Prins Eugens tankar. Vädret var inte det bästa men det var mycket trevligt och många frågor dök upp. Efter lunch höll Karin Persson från POM en kort föredrag om hur insamling och identifiering av lökar och knölar har skett inom Lök- och knöluppropet. Därefter var det ut i blåsten igen och att arbeta praktiskt. Deltagarna fick prova på att sätta tulpanlökar i lådor för drivning samt sätta tulpaner i rabatter i förband.  Dagen var mycket intressant och det blev många diskussioner om praktiskt arbete i historiska miljöer.

Arbetsseminare är en del av de aktiviteter som genomförs i projektet Utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar. Bakom projektet står Hantverkslaboratoriet i Mariestad tillsammans med flera trädgårdsmästare som jobbar i historiska miljöer.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56