SLU-nyhet

Guldärta till Vistakulle Fruktodling

Publicerad: 14 oktober 2016
Foto från Vistakulle fruktodling. Fotot visar en ung man i grå tröja som står vid en rad äppleträd i odlingen.

Lördagen den 24 september delades utmärkelsen Guldärtan ut till Vistakulle Fruktodling. Företaget får utmärkelsen för att man på ett framgångsrikt sätt för vidare den tradition som den anrika fruktodlingen representerar.

Guldärtan delas ut av Länsstyrelserna runt om i landet i samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM) för att uppmärksamma de som genom sitt idoga arbete bevarar mångfalden av vårt gröna kulturarv och odlartraditioner. Utmärkelsen vill även uppmuntra intresset för våra gamla lokala växtsorter som förutom sina värdefulla växtegenskaper också bär på en rik kulturhistoria.

Länsstyrelsen i Jönköpings län gav i år priset till Vistakulle Fruktodling utanför Huskvarna. Vikarierande landshövding Anneli Wirtén delade ut priset vid en ceremoni under Fruktens Dag på Brunstorps Gård.

Något om pristagaren

Vistakulle Fruktodling har gamla traditioner. Nuvarande ägare är Per och Ann Knutsson och sonen Fredrik är på väg in som ägare efter ett kommande generationsskifte. Fruktodlingen förvärvades 1978 av förre ägaren Evert Elofsson som startade odlingen redan på 1930-talet. Per som är utbildad lantmästare hade tillbringat många somrar i närheten, där föräldrarna hade sommarstuga. Intresset för fruktodling grundlades på ett naturligt sätt redan då. När så odlingen skulle säljas var det naturligt att erbjuda Per och Ann Knutsson att köpa den.

Under åren som följde har de 12 ha äppleodling moderniserats genom nyplantering med de senaste odlingssystemen och aktuella sorter. Röjning av gamla träd och nyplantering pågår hela tiden. Produktionen har i allt väsentlig sålts till den lokala grossisten Rudenstams Parti. Tillsammans med övriga fruktodlare i bygden saluför man sina äpplen under namnet Vätterfrukt.

För 10 år sedan kom sonen Fredrik in i företaget. Då började man utveckla verksamheten, med bland annat en gårdsbutik, abonnemangsservice med fruktlådor till privatkunder och tillverkning av cider, punsch, glögg med mera.          


Kontaktinformation

Eva Jansson, samordnare för Programmet för odlad mångfald
Pom, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU, eva.jansson@slu.se, 070-898 53 60