SLU-nyhet

Vaccinering mot koccidios effektivt hos ekologiska kycklingar

Publicerad: 05 oktober 2016

I ett forskningsprojekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning har Désirée Jansson från SVA kartlagt tarmhälsan hos två ekologiska kycklingbesättningar samt undersökt om vaccination mot koccidier har effekt. Resultaten visar att många kycklingar från båda gårdarna hade en mild form av koccidios och att det också förekom en del dödsfall på grund av sjukdomen samt att vaccinerade kycklingar blev mer motståndskraftigare mot koccidier.

Alla slaktkycklingar (och värphöns) löper risk för att drabbas av koccidios (olika eimeriaparasiter). Det finns miljö- och skötselfaktorer samt hybridfaktorer som gör att vissa flockar drabbas mer och andra mindre, men parasiten är svår att få bort från husen mellan omgångarna och de verkar finnas redan hos kycklingarna när de kläcks även om de inte finns i äggen. Parasiten är mycket motståndskraftig mot desinfektion.

Alla konventionella slaktkycklingar i Sverige behandlas därför med koccidiostatika fram till dagarna före slakt, och värphöns vaccineras via vattnet. Koccidiostatika är farmakologiska preparat som man ger i fodret för att förebygga att den encelliga parasiten kan uppföröka sig och orsaka sjukdom hos kycklingen, ett parasitmedel kort sagt. Koccidiostatika har också en tillväxtbefrämjande effekt.

Inom ekologisk produktion får man inte ge läkemedel rutinmässigt och de långa karenstiderna gör att det i praktiken är omöjligt att ge koccidiostatika till ekologiska kycklingar. Resultaten från projektet visar att ekologiska kycklingar i Sverige kan ha problem med tarmsjukdomar och att djuren skyddas mot dödsfall i koccidios genom vaccination. En annan viktig slutsats var att det kan finnas stora skillnader mellan ekologiska gårdar trots att kycklingarna föds upp enligt samma regler. Till exempel växte kycklingarna mycket snabbare på den ena gården. Risken för att utveckla tarmsjukdomar kan också vara olika stor mellan gårdar. Vaccinet hade ingen tillväxtbefrämjande effekt men med regelbunden vaccination över flera flockcykler finns en potential att minska variationen i kroppsvikt hos kycklingarna.