SLU-nyhet

Insekter som mat i P1-morgon

Publicerad: 16 november 2016

I morse intervjuades SLU-professorn Åsa Berggren i P1 om forskning om insekter som mat. Intervjun gjordes i anslutning till en tävling i Grythyttan, där 14 innovatörer slogs om ett pris som utdelas för klimatsmarta proteiner. SLU hade medverkat i tillverkningen av ett av bidragen, en ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja.

Idag, 16 november, anordnade Vinnova en tävling och ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan. Vinnova har tidigare i år haft en utlysning där 14 olika projekt fått 500 000 kr vardera för att utveckla klimatsmart protein. Projekten presenterade nu sina resultat för en provsmakningsjury och publik. Ett av bidragen var JTI:s ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja. Inympningen av blåmögelkultur gjordes av Su-Lin Hedén vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

I anslutning till reportaget gjorde P1 en längre intervju med Åsa Berggren, professor vid SLU:s institution för ekologi, där hon berättade om kommande forskning om användning av insekter i livsmedel. Hon berättade också att hussyrsor kan smaka ungefär som knaperstekt äggvita.

Länk till programmet (intervjun börjar efter drygt fyra minuter)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6563821

Mer information
Åsa Berggren
Professor vid institutionen för ekologi, SLU
018-67 23 44, asa.berggren@slu.se

Infobladet "Insekter som livsmedel i Sverige" (pdf)
Publ. 2015. Texten är en populärvetenskaplig sammanfattning av en kunskapssammanställning som utförts av Anna Jansson och Åsa Berggren, SLU, på uppdrag av Framtidens lantbruk.
http://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fr-lantbr/publikationer/insekter-som-livsmedel_webb.pdf?si=68FFDD2F0C2CEA726655CEE1167E173F&rid=891633083&sn=sluEPi6-prodSearchIndex