SLU-nyhet

Nya pengar till forskning om nationella skogsprogrammet

Publicerad: 14 november 2016

Statsvetaren Johanna Johansson vid Södertörns högskola får 3 miljoner kronor från Formas för att leda en tvärvetenskaplig studie om det nationella skogsprogrammets process och utfall. Det är ett av de nya forskningsprojekt som får pengar av Formas och som  har uppstått ur Future Forests forskning.

- Vi kommer att titta på själva dialogprocessen, hur aktörerna uppfattat processen och hur de ser på framtiden för skogspolitiken. Vi kommer också att studera utfallet av processen till exempel kring den omtvistade frågan om balansen mellan biologisk mångfald och ökat uttag av biomassa från skogen, säger Johanna Johansson.

Studien omfattar också synen på kunskap och forskning inom det nationella skogsprogrammet, vilken forskning som uppmärksammas och hur utfallet av processen kopplar till den vetenskapliga debatten om till exempel tröskelvärden. Med i projektet är ekologen Thomas Ranius och naturvårdsforskaren Jean-Michel Roberge, båda vid SLU.

- Att ha fått forska inom Future Forests har varit en viktig förutsättning för att bygga upp det nätverk och den insyn i frågorna som ligger till grund för vår fortsatta forskning, säger Johanna Johansson.

Fakta:

Om det nationella skogsprogrammet

Regeringen arbetar i dialog med organisationer i det civila samhället och myndigheter för att ta fram ett nationellt skogsprogram. Programmets vision lyder ”Skogen - det gröna guldet - ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”.

Läs mer http://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-nationellt-skogsprogram-for-sverige/


Kontaktinformation