SLU-nyhet

Organic World Congress 2017 – sugen på att medverka?

Publicerad: 02 november 2016

Ännu finns tid kvar att skicka in förslag till världskongressen OWC i Indien 9–11 november nästa år. Kongressen är indelad i fyra spår: ”huvudspåret", "lantbrukarnas spår”, ”vetenskapliga spåret” och ”marknadsspåret”. Huvudspåret genomförs i form av panelsamtal (”fishbowl discussions”) och till dessa kan man anmäla sitt intresse att vara paneldeltagare. Till övriga spår skickas förslag på mer traditionella presentationer. Deadline är 30 november.

Det övergripande temat för huvudspåret är "Global Adoption of Organic Principles for Truly Sustainable Agriculture". Det är indelat i två delspår där det ena handlar om grundläggande ämnen som inte kräver så djupa förkunskaper för att delta i diskussionen, medan det andra delspåret ska behandla viktiga utmaningar för ekologiskt lantbruk och vänder sig till erfarna aktörer. Ansökan om medverkan sker genom att en A4 skickas in där man presenterar sig, motiverar sin önskan att medverka och besvarar några frågor för den aktuella sessionen som medverkan gäller.

I lantbrukarspåret är det tänkt att lantbrukare från hela världen ska presentera hur de jobbar på sina ekologiska gårdar inom (fritt översatt) "utsäde och biologisk mångfald", "frisk och bördig jord", "liv i jorden och växternas hälsa" samt "praktik och system för ekologiskt lantbruk". Intresseanmälan sker via en enkel powerpoint-mall och ska ske i samråd med en nationell organisation för ekologiska lantbrukare.

I det vetenskapliga spåret måste de inskickade bidragen svara på hur forskningen som ska presenteras bidrar till de framtida utmaningarna för eko (Eko 3.0). Bidraget ska vara 2–4 A4-sidor lång och skrivas i en särskild Word-mall.

Marknadsspåret ska diskutera innovativa idéer för att korta värdekedjor och bygga förtroende mellan aktörerna, marknadsföringsmetoder och allianser mellan ekologiskt och rättvis handel. Bidraget ska bestå av 2–4 A4-sidor.

Karin Ullvén