SLU-nyhet

Brist på humle - inslag i Rapport

Publicerad: 29 december 2016

I kvällens Rapport fanns ett inslag om det ökade intresset för humle i Sverige.

Det råder en öltrend i Sverige och antalet bryggerier har ökat men det är brist på humle. Öltrenden har lett till ett nyvaknat intresse för äldre svenska humlekloner och på ett fåtal platser i Sverige har man börjat odla humle igen. I den Nationella genbanken finns 56 äldre kloner, några av dem flera hundra år gamla. Klonerna har samlats in vid inventeringar runt om i Sverige. Inventeringen har letts av Else-Marie Strese och i Rapportinslaget berättar hon om humleodling och humlens historia i Sverige. För POM har hon skrivit boken Humle i den svenska nationella genbanken där hon beskriver de olika klonerna. 

Se inslaget på SVT Play (18.57 minuter in i programmet).

 


Kontaktinformation

Else-Marie Strese, projektledare för Sparrisuppropet
Programmet för odlad mångfald/Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU else-marie.strese@nordiskamuseet.se, 0150-48 75 20

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se