SLU-nyhet

Växter kommunicerar med varandra genom lätt och kortvarig beröring

Publicerad: 09 december 2016

I naturen kommer växter ofta i kontakt med varandra – till exempel när de rör sig för att fånga ljus. En studie från SLU som nyligen publicerats i PLOS ONE tyder på att denna lätta och kortvariga kontakt gör att växterna känner av sina grannväxter. Växten kan då anpassa sig efter konkurrensen genom att ändra fördelningen av biomassa mellan blad och stam. Forskarna såg också att beröringen ändrade de kemiska utsöndringarna från bladen så att bladlössens intresse för växten minskade.

Velemir Ninkovic och hans kollegor presenterade nyligen en studie som visade att växterna känner av kemiska signaler från sina grannar och på så sätt kan förbereda sig på framtida konkurrens om ljus, vatten och näring redan innan den äger rum. Till exempel genom att satsa på tillväxt över respektive under jord.

Förutom kemiska signaler kan lätt och kortvarig beröring vara ett sätt för växten att känna av sina grannar. I den aktuella studien använde forskarna en mjuk borste för att stimulera bladen på potatis. Beröringen skadade inte växten på något sätt men däremot kunde man se att potatisplantor blev korta och mer kompakta samt att potatisbladen fick fler trikomer. Dessa små hår är viktiga för tillväxten.   De minskar förlust av vatten och adsorption av solljus samt ökar upptag av koldioxid vilket påverkar fotosyntesen.

- Därför kan de växter som vidrörs av en granne anpassa sig till grannväxter och minska negativa effekter av konkurrensen om begränsade resurser i omgivningen , säger Velemir Ninkovic..

Även den kemiska utsöndringarna från växterna ändrades efter beröringen vilket gjorde växterna mindre attraktiva för bladlöss.

- Vi visar att lätt beröring påverkar växten och även skadeinsekter. Men den ekologiska och evolutionära betydelsen av dessa effekter i naturen är något vi måste titta vidare på, säger Velemir Ninkovic.