SLU-nyhet

Om lärk, viltbete och älgbeteende i Fakta Skog

Publicerad: 30 maj 2016

Läs om lärkförsök, älghundar, samt bete av hjort och vildsvin.

Följande nya titlar av SLU:s publikation Fakta Skog har givits ut i maj 2016 och finns nu tillgängliga på webben:

Europeisk lärk: Bortglömt trädslag med potential – även i norr

Europeisk lärk (Larix decidua) har odlats i Sverige sedan slutet av 1700-talet. Proveniensförsök från 1960-talet i Sverige visar på tillfredsställande överlevnad och hög tillväxt upp till 64:e breddgraden. Lärk från Tatrabergen (Slovakien) och Sudeterna (Tjeckien-Polen) har generellt högst tillväxt. En slovensk och en dansk proveniens har bäst överlevnad och stamrakhet i de nordliga försöken. Lärk är ett stormfast trädslag som passar bra i landskap med kraftiga vindar. Frostkänslighet, stamrakhet och fröförsörjning är tre områden som bör studeras ytterligare.

Ett rikligt fältskikt minskar betestrycket på gran kring foderplatser

På 28 % av de undersökta provytorna kring foderplatser noterades bete av dovhjort på gran. På betespåverkade träd var ca 9 % av alla skott inom 0,5–4 m höjd betade. Betet upphörde vid ca 200 m avstånd från foderplatserna. Betestrycket på gran påverkades framförallt av tillgången på alternativt naturligt bete. Att plantera gran för att undvika betesskador är ingen slutgiltig lösning på betesproblematiken. Vi föreslår att foderplatserna placeras där det finns ett rikt fältskikt, eller att skogen sköts på ett sådant sätt att fältskikt och lövträd gynnas, så att betesskadorna minimeras.

Älgars flyktbeteende vid jakt med löshund inom och utanför vargområden

Vi undersökte vilka faktorer, inklusive närvaron av varg, som påverkar flyktbeteendet hos älg i samband med ett antal försök med jagande älghundar vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen. Älgarnas flyktrespons var starkt kopplad till vilken hund som användes och detta speglar troligen beteendeskillnader mellan olika hundar i deras sätt att jaga. Motsvarande försök i Västerbotten visade på samma mönster.

Vildsvinsbök är ett ökande naturvårdsproblem i Sverige - Exemplet Dalby Söderskog

Vildsvin påverkar skogsvegetationen genom att böka marken när de söker föda. Mellan 2011 and 2013 blev nästan 80 % av provytorna i Dalby Söderskogs nationalpark i Skåne bökade. Medeltäckningen av vårblommorna minskade med en tredjedel. Minskning av täckningsgraden skedde endast i bökade ytor. Söderskogen har länge varit ett populärt utflyktsmål under våren när besökarna kunde njuta av den praktfulla vårfloran. En reducering av vildsvinsstammen kan bli nödvändig om man vill behålla denna flora i artrika lövskogsområden.


Kontaktinformation