SLU-nyhet

Myror och fåglar hindrar insekter att orsaka allvarliga skador

Publicerad: 10 maj 2016

CBC delade ut forskningsstöd i slutet av 2014 till några pilotprojekt vid SLU. Ett av projektet som finansierades var Christer Björkmans ”Hur varierar predationstrycket i tid och rum? Utveckling av en generell metod”. Nu är projektet genomfört med en vetenskaplig sammanfattningsartikel och ett fältförsök med konstgjorda larver och puppor.

På senare tid har man inom bevarande biologisk bekämpning av insekter börjat intressera sig för predatorer som är generalister och inte specialiserade på en särskild skadegörare. Generalister är nämligen bättre på att begränsa skadegörare i ett tidigt stadium. Christer Björkman, projektledare och professor i skogsentomologi vid institutionen för ekologi, ville därför utveckla en metod för att följa variationer i predationstryck över tid och rum.

Arbetet började med en workshop som definierade mål, vilka resulterade i två saker:

  • En gemensam artikel där för- och nackdelar med existerande metoder att mäta predationstryck sammanfattades och som skickats in till en vetenskaplig tidskrift.
  • En fältstudie där man med hjälp av konstgjorda insektspuppor och larver mätte predationstryck i olika miljöer och jämförde med naturliga insektspuppor och larver.

Fältstudiens ambitionsnivå var hög och metoden hade inte tidigare använts. Försöken att använda naturliga puppor lyckades inte, utan studien genomfördes med konstgjorda larver och puppor. Preliminära resultat visar att gröna larver är mest attraktiva för rovdjur och de attackerades mest av gruppen leddjur (som t ex innehåller insekter, spindeldjur och mångfotingar). Pupporna attackerades mest av fåglar och vita larver mest av små däggdjur.

För att nå det långsiktiga målet med forskningsprojektet, att utveckla en generell metod för att mäta predationstryck över tid, kommer det krävas mer metodutveckling.


Kontaktinformation

margareta.hokeberg@slu.se, 018-671863

mattias.jonsson@slu.se, 018 - 67 24 50