SLU-nyhet

Ove Nilsson invald i EMBO

Publicerad: 30 maj 2016

European Molecular Biology Organization (EMBO) har utsett årets nya medlemmar. Ove Nilsson, professor vid Umeå Plant Science Centre (UPSC), är en av de europeiska forskare som hedras för sina forskningsinsatser.

En gång om året utser EMBO-rådet framstående forskare från Europa och associerade länder till medlemskap. De är nu en del av ett nätverk som har som målsättning att främja den europeiska forskningen inom livsvetenskap.

Ove Nilsson fokuserar i sin forskning på två huvudfrågor: hur växter styr när de blommar och hur perenna växter kontrollerar sin tillväxt i förhållande till årstiden.

Han är föreståndare för UPSC och för UPSC Berzelii Center för Skogsbioteknik, ett nationellt "centre of excellence" som främjar samverkan mellan spetsforskning och svensk skogsindustri. Ove Nilsson är också Wallenberg Scholar och deltar i ett femårigt forskningsprogram finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som främjar några av de mest framgångsrika forskarna vid svenska universitet.

EMBO ger bl a ekonomiskt stöd till forskningsprojekt och stipendier till unga forskare och påverkar aktivt forskningspolitik. Dessutom ger EMBO ut fyra vetenskapliga tidskrifter. Organisationen grundades 1964 och har i dag mer än 1 700 framstående forskare som medlemmar.


Kontaktinformation