SLU-nyhet

Sambandet mellan smågrisdödlighet och hyddklimat kartläggs

Publicerad: 20 maj 2016

Var tredje dansk utegriskulting dör oavsett om det är ekologisk eller konventionell uppfödning. Vanligaste dödsorsaken är att suggan lägger sig på kultingarna men temperaturen är också en viktig faktor och kan i många fall vara huvudorsaken att kultingarna dör. Detta eftersom grisarna utsätts för större påfrestningar av varma och kalla temperaturer när de är utomhus, jämfört med uppfödning inomhus.

Många lantbrukare gör i dag åtgärder för att minska utomhusklimatets påverkan på grisarna. Hyddorna isoleras för att skydda mot kyla och mängd och typ av strömaterial varieras beroende på temperatur och klimat. Även gyttjebad görs tillgängliga om temperaturen överstiger 15 grader. Trots detta utsätts kultingarna för påfrestningar av kyla vintertid och suggorna av värme sommartid. Båda typerna av påfrestningar är relaterade till en ökad spädgrisdödlighet.

I projektet VIPiglets är ett av målen att kartlägga hur temperatur och luftfuktighet i och omkring grisningshyddor påverkar spädgrisdödligheten. Forskarna skall sedan utarbeta förslag för rutiner hur lantbrukare skall kunna förebygga dåligt klimat i grisningshyttorna.


Kontaktinformation