SLU-nyhet

Se möjligheter med bete, inte begränsningar

Publicerad: 20 maj 2016

I april ordnade Jordbruksverket en dag för nordiska rådgivare under namnet ” Organic milk production in the Nordic countries”. Hans Lund, rådgivare från ØkologiRådgivning i Danmark presenterade ett betesprojekt från 2015 – Jysk Eliteafgræsning – där ca 6000 kor från 33 gårdar dokumenterades. Projektet visade att det går att ha ett stort betesintag och samtidigt en hög mjölkavkastning vilket ger en god lönsamhet.

Målet med dokumentationsprojektet var att öka betesintaget (kg torrsubstans (ts) per ko), öka betesmarkernas avkastning genom bete och få förbättrad ekonomi under betessäsongen. Besättningarnas medelavkastning var mellan 7173 och 12020 kg ECM (energikorrigerad mjölk). Fem av besättningarna hade Jerseykor och både små och stora besättningar ingick i projektet. I medeltal betade korna under 180 dagar. Deras medelintag från betet var 1217 kg ts per ko och säsong (6,7 kg per dag) men det gick att komma upp i ett foderintag på nära 2000 kg ts per ko (10,1 kg ts per dag), då betade korna 0,52 hektar per ko. Den gård som hade högst betesintag hade en avkastning på 9878 kg ECM.

För att lyckas med ett stort betesintag och en hög mjölkavkastning gäller det att hålla beteshöjden låg, 6-8 cm är optimalt. En ensilageskörd kan behöva tas för att få ett bra bete under hösten. Vissa av gårdarna tog en skörd och gav ensilaget till kvigorna. I genomsnitt beräknades betesavkastningen på gårdarna vara 6000 kg ts per hektar men den högsta avkastningen var 7800 kg per hektar.

Gården som hade ett betesintag på 10,1 kg ts per ko och dag hade även automatiskt mjölkningssystem (AMS). I undersökningen ingick totalt 16 gårdar med AMS och det visade att även med AMS kan man få ett stort betesintag. Vill man att korna ska ha ett högt betesintag måste de motiveras genom att inte ge dem för mycket foder inne. Däremot ska de hela tiden ha tillgång till vatten. Det gäller även att träna korna, minst två veckor innan betessäsongen, så att de lär sig grindar, utfodra i roboten och se till att drivgångarna är bra.

Ett annat sätt att få ett bra bete som har provats i Danmark är att använda vårsådd höstråg i betesblandningen som ett alternativ till klöver. Detta för att minska problem med klöverns sjukdomar. Höstrågen har högt näringsinnehåll med cirka 30 procent råprotein och 17,5 procent socker, vilket gör det smakligt. Rekommendationen är att beta en gång när rågen är 12-15 centimeter hög, senare kan den betas kontinuerligt. Om rågen blir för hög kan den bli mögelangripen och foderintaget minskar då dramatiskt. I augusti-september finns inte mycket kvar av rågen så den bör samodlas med ett annat uthålligt gräs.

Hans avslutade med att det gäller att se möjligheter med bete i stället för begränsningar. Det är lönsamt med ett stort betesintag och korna utfodrar sig själva!

Birgitta Johansson


Kontaktinformation