SLU-nyhet

SLU forskare i Kunskapskanalen

Publicerad: 25 maj 2016

I eftermiddag kommer forskare från SLU medverka i inslag om bioteknik för hållbarhet i jordbruket i Kunskapskanalen.

15.10-16.35 Bioteknik för hållbarhet i jordbruket

15.10 Genmodifierad GI-potatis

30 minuter om vår allra käraste knöl och hur man via bioteknik kan göra den ännu mer nyttig och ännu mer grön ur ett miljöperspektiv. Forskaren Mariette Andersson på SLU har med sitt team tagit fram en GI-potatis med lågt glykemiskt index, som ett alternativ för diabetiker. Arrangör: Mistra Biotech.

 

15.35 Genmodifiering på gott eller ont?

Åsikterna går vitt isär om GMO-produkter. Forskare berättar om positiva effekter för hållbar utveckling i jordbruket och för miljön. Men många håller inte med utan varnar för hälsorisker och orättvisor när det gäller mark och matresurser i världen. Karin E Björnberg är miljöfilosof och analyserar här begreppet hållbarhet. Arrangör: Mistra Biotech.

 

15.55 79,55% naturligt

Vi vet faktiskt inte vet vad naturligt är för något, säger Per Sandin, forskare i Bioetik på SLU. Han beskriver det som att livsmedel kommer i grader av mer eller mindre naturligt. Här presenterar han sitt förslag till nya riktlinjer som är mer lättöverskådliga än dagens godtyckliga märkning. Arrangör: Mistra Biotech.

 

16.05 Ny attityd till GMO:s

Professor Carl-Johan Lagerkvist berättar om en svensk studie av konsumenters beteende när de ställs inför olika scenarion när det gäller GMO-livsmedel. Omfattningen av genmodifierade grödor är stor. Utanför Europa finns det vissa studier som visar att konsumenterna börjar röra sig mot att se detta som en teknik och inte som en Frankenstein, säger Professor Lagerkvist på SLU. Samma trend visar den svenska studien. Arrangör: Mistra Biotech.


Kontaktinformation