SLU-nyhet

Skogliga grunddata får toppbetyg

Publicerad: 03 juni 2016

Skogliga grunddata, ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen och SLU, ger en träffsäkerhet på 92 procent mot inmätt volym visar en ny utvärdering som skogsägarföreningen Norrskog gjort.

Skogliga grunddata gör det möjligt för användaren att ta del av flera typer av kartor som beskriver skog och mark och är framtagna genom en sambearbetning av laserdata från Lantmäteriets nationella laserskanning och provytor från Riksskogstaxeringen vid SLU.

- Skogliga grunddata är ett fantastiskt samarbetsprojekt som verkligen öppnar upp och gör skogliga data lätt tillgängliga för alla, berättar Jonas Fridman, Programchef för Riksskogstaxeringen vid SLU.

Norrskog jämförde den inmätta virkesvolymen i 100 avverkade barrträdsbestånd med den volym som visas i Skogliga grunddata. Resultatet visar att de skogliga data ger tillförlitliga uppgifter om virkesvolymen i skogen.

Läs mer om Skogliga grunddata på Skogsstyrelsens hemsida:
Nyhet
Om Skogliga gundata

Fakta:

Skogliga grunddata. De skogliga produkterna tas fram genom en kombination av laserskannade data och provytedata från Riksskogstaxeringen.

http://www.skogsstyrelsen.se/skogligagrunddata

Riksskogstaxeringen är en årlig landsomfattande stickprovsinventering av skog och mark i Sverige som utförs av SLU i Umeå. De insamlade uppgifterna används bland annat till att producera officiell statistik om tillstånd och förändringar i Sveriges skogar.

www.slu.se/riksskogstaxeringen


Kontaktinformation

Jonas Fridman, Programchef vid Riksskogstaxeringen Jonas Fridman, Forskningsledare
Riksskogstaxeringen, SLU
jonas.fridman@slu.se,
090-786 8473, 070-6784052