SLU-nyhet

”Förvalta naturresurser på lokal nivå”

Publicerad: 30 augusti 2016

I en debattartikel i Svenska Dagbladet, där Håkan Tunón och Marie Kvarnström vid CBM medverkar, beskriver forskare och samhällsaktörer hur utvecklingen av den lokala förvaltningen av naturresurser mer eller mindre har stannat av. Där presenteras tio viktiga politiska åtgärder för att stärka den lokala förvaltningen.

För att kunna bevara den biologiska mångfalden behövs ett ökat erkännande av renskötare, fäbodbrukare, småskaliga ­fiskare med flera utövare av traditionellt naturbruk. Marie Kvarnström och Håkan Tunón vid CBM medverkar tillsammans med andra forskare vid SLU och samhällsaktörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet (30 augusti 2016) om lokal samförvaltning av landskapet och naturresurserna.

Pendeln slår fram och tillbaka mellan centralstyrd förvaltning eller decentralisering till det lokala. I maj förra året hölls en konferens i riksdagshuset om hur man främjar lokalt deltagande i förvaltningen (läs rapporten under rubriken "Läs mer" nedan). Gemensamt fick deltagarna vid konferensen lyfta fram vad de tyckte var viktigt och värdefullt för att utveckla frågan om lokalförvaltning.

- Rapporten och slutsatserna levererades till regeringen för drygt ett år sedan, men då de inte har visat något intresse presenteras de nu även i Svenska Dagbladet, säger Marie Kvarnström vid CBM.

Konferensen 2015 tog avstamp i en tidigare konferens på samma tema arrangerad våren 2005, då dåvarande miljöministern Lena Sommestad presenterade ett långtgående tiopunktsprogram för att skapa lokal delaktighet (läs rapporten under rubriken "Läs mer" nedan). Då var den politiska pendeln på lokal förvaltning, nu anses fokus vara på central förvaltning vad gäller såväl nyttjandet av naturresurserna som naturvården i övrigt. ​

 


Kontaktinformation