Hoppa till huvudinnehåll
SLU-nyhet

Genmodifierad potatis banar väg för miljövänlig och effektiv odling

Publicerad: 22 augusti 2016

Mistra Biotechs forskning om potatis som står emot bladmögel uppmärksammas i tidningen Sydsvenskan.

"Tänk om man kunde föra över denna gen till en potatis som går att äta. Då skulle vi få en läcker knöl som går att odla miljövänligt och ändå ge hög avkastning av god kvalitet. Detta är inte längre en vacker dröm, utan precis vad forskarna i Alnarp har gjort. På fältet i Borgeby växer resultatet:
Den ursprungliga sorten heter Desiree och är en välkänd potatis, gul i köttet och lika läcker i kastrullen som i stekpannan, gratängformen eller braspannan. Till detta kommer en egenskap som är unik för just dessa exemplar: De kan inte drabbas av Phytophthora infestans.
– Vi är väldigt glada, säger Erik Andreasson. Detta är ett stort framsteg. Denna Desiree har alla de goda egenskaperna, plus genen som gör den resistent mot bladmögel och brunröta." - Daniel Rydén, Sydsvenskan

Läs hela artikeln här

Loading…