SLU-nyhet

Mer frukt och bär i sydöstra Sverige

Publicerad: 25 augusti 2016

Hushållningssällskapet har påbörjat ett projekt för utveckling av trädgårdsnäringen i sydöstra Sverige. Det handlar om att skapa nätverk och inspirera till mer odling av frukt och bär. Ett annat syfte är att Utvecklingscentrum Torslunda (tidigare Torslunda Försöksstation) ska bli den naturliga mötesplatsen för trädgårdsnäringen i regionen.

Det är Cecilia Kilbride på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge som driver projektet, som är finansierat av Tillväxt Trädgård.

– Trots utmärkta förutsättningar för en diversifierad frukt och bärodling i sydöstra Småland är denna näring nästan uteslutande begränsad till storskalig, konventionell produktion av jordgubbar, säger Cecilia.

I april ordnades ett inledande rådslag i Kalmar för att inspirera och pejla intresset hos odlare att utveckla trädgårdsnäringen i regionen.

Marcus Söderlind från LRF Trädgård och Söderlinds ekologiska grönsaker talade om förutsättningar som krävs för att lyckas med sin odling, olika försäljningskanaler samt vikten av att skapa ett varumärke.

Rose-Marie Winqvist från LRF sydost pratade om regionens behov av att utveckla odlingen av trädgårdsgrödor.

Stor potential

Johan Ascard från Tillväxt Trädgård, SLU pratade om möjligheterna att göra affärer utifrån de trender som råder med ett ökat intresse för ekologiska och närproducerade varor, vegetarisk mat och ökat konsumtion av frukt och grönt. Han talade också om vikten av att på olika sätt skapa ett mervärde för sina produkter.

Det finns en stor potential att öka produktion av frukt och bär i sydöstra Sverige. I de tre länen Kalmar, Kronoberg och Blekinge finns idag 12 procent eller 243 av de svenska trädgårdsföretagen, varav över 200 frilandsföretag. Kalmar och Blekinge har relativt storskalig frilandsodling men i Kronobergs län är det mest mindre odlingar med en medelareal på 2 hektar. Regionen har en stor del av Sveriges bärodling, nästan 30 procent av jordgubbsodlingen och drygt 30 procent av hallonskörden.  Sydöstra Sverige har dock endast 9 procent av bärskörden som produceras i växthus och tunnlar.

I dessa tre län odlas endast 2 procent av den svenska frukten och den mesta äppleodlingen finns i Blekinge. I Kronobergs län finns dock 15 procent av Sveriges produktion av plommon och i Blekinge finns 14 procent av körsbärsproduktionen.

När det gäller grönsaker har Kalmar och Blekinge tillsammans över hälften av Sveriges produktion av frilandsgurka. I Kalmar län finns också drygt en fjärdedel av Sveriges sockermajs och nästan en fjärdedel av Sveriges sockermajs.

Kurs i äppleodling

I juni hölls en uppföljning i form av en introduktionskurs i äppelodling.  Kirsten Jensen, odlingsrådgivare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, föreläste om ekologisk odling av äpplen och ledde en fältvandring hos Thomas Zander, ekologisk äppelodlare på Ölands ostkust. Några av deltagarna står idag i startgroparna eller har börjat anlägga ekologiska äppelodlingar.  

Deltagarna visade ett stort intresse att delta på fler seminarier med bland annat fördjupning i produktion och odlingsteknik, paketering, förädling, försäljningskanaler och logistik

Arbetet fortsätter i olika former med medel från Regionförbundet i Kalmar län för att få en bild av potentialen att utveckla frukt- och bärodlingen i området och göra Utvecklingscentrum Torslunda till en naturlig mötesplats för trädgårdsnäringen i regionen.

Johan Ascard


Kontaktinformation

Johan Ascard, Verksamhetsledare för Tillväxt Trädgård
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgård- och växtproduktionsvetenskap/Enheten för samverkan och utveckling
johan.ascard@slu.se, 040-41 50 62