SLU-nyhet

SLU bidrar till Agenda 2030 för hållbar utveckling

Publicerad: 31 augusti 2016

SLU vill och kan bidra till de globala målen för hållbar utveckling. Det svarar SLU i en skrivelse till regeringen under onsdagen.

De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen är integrerade och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Sveriges regering beslutade under våren om ett uppdrag till ett åttiotal statliga myndigheter att kartlägga och redovisa hur deras verksamheter bidrar till Sveriges möjligheter att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. I SLU:s bidrag till skrivelsen om Agenda 2030 som gick in till Sveriges regering under onsdagen svarar SLU bland annat att flera av FN:s mål för hållbar utveckling berör människans brukande och förvaltande av de biologiska naturresurserna och är i linje med SLU:s verksamhetsidé. SLU kan och vill bidra till Agenda 2030 med nydanande forskning, forskningsanknuten utbildning och miljöanalys, underlag för agendans indikatorer, kapacitetsutveckling med mera för att stödja andra myndigheters arbete och Sveriges genomförande av agendan internationellt.

Fakta:

Fakta Agenda 2030: Globala mål för hållbar utveckling

Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling 17 globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDGs) under samlingsnamnet Agenda 2030. De 17 målen består i sin tur av 169 delmål.

Under en 15-årsperiod, med start 1 januari 2016 och fram till år 2030, har världens länder förbundit sig att tillsammans jobba för att uppnå långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling.

De 17 målen är “integrerade och odelbara”. Det betyder att framgång krävs inom alla områden för att det övergripande målet för Agenda 2030 ska uppnås.

Alla 193 medlemsländer i FN står bakom resolutionen.

Läs mer om de globala målen

Relaterade sidor:


Kontaktinformation