SLU-nyhet

Kan svensk fiskodling utvecklas och expandera med hög miljöprestanda och en god djuretik?

Publicerad: 11 januari 2017

I Formas-projektet FISHWELFARE har forskare tillsammans med aktörsgrupper för svensk odling av matfisk, myndigheter och frivilligorganisationer arbetat med att ta fram en handlingsplan för miljömässigt hållbar utveckling av svenskt vattenbruk.

Handlingsplanen togs fram genom att forskarna identifierade en rad nyckelaspekter för att uppnå en ekologiskt hållbar fiskodling. Ny kunskap hämtades in bland annat genom att besöka och intervjua tolv fiskodlare, för att få en bild av vilka metoder som används och hur näringen ser på ekologi och djuretik i samband med fiskodling.


För att svenskt vattenbruk ska kunna växa i omfattning behövs mer kunskap om den nuvarande fiskodlingens miljökonsekvenser på ett lokalt, regionalt och globalt plan. I korthet kan sägas att näringen i Sverige idag i allt väsentligt är baserad på odling i öppna kassar och att näringen menar att den kan expandera med denna teknik, medan övriga aktörsgrupper anser att en expansion måste ske med mer slutna och miljöeffektiva metoder. Att ur denna motsättning finna en framkomlig väg är en nyckelfråga för hållbar fiskodling under svenska förhållanden.


Svenska intervjuade vattenbrukare hade mycket höga ambitioner inom ekologi- och etikområdet, men saknade viktig kunskap om hur man kan uppnå dessa. Likaså saknade vattenbrukarna tydligare, enklare och vetenskapligt mer relevanta regelverk och certifieringar. De internationella och svenska/nordiska regelverken kring certifiering var också i flera avseenden svårförklarliga och kännetecknades ofta mer av goda ambitioner och kompromisser än av saklighet och funktionalitet. Ett steg i rätt riktning är Aquaculture Stewardship Councils (ASCs) certifiering och det återstår att se om den får genomslag i svensk fiskodling.

Eva Salomon

IFOAM vill ha sypunkter på recirkulerande fiskodlingssystem


Just nu genomför IFOAM – Organics International en enkätundersökning för att ge underlag till hur recirkulerande fiskodlingssystem bör vara vara utformade för ekologisk produktion. Undersökningen är öppen för alla intresserade fram till 7 mars 2017.

https://www.surveymonkey.co.uk/r/IFOAMAQUA