SLU-nyhet

Ny ordförande i styrgruppen för Tillväxt Trädgård

Publicerad: 24 januari 2017

Marcus Söderlind, förtroendevald inom LRF och ett välkänt namn inom trädgårdsnäringen, tog vid årsskiftet över ordförandeskapet i Tillväxt Trädgårds styrgrupp.

Gunilla Nordberg, som nu lämnat sitt uppdrag som ordförande, är nöjd med Tillväxt Trädgårds utveckling.
-Vi har uppnått något av det viktigaste, nämligen att återupprätta kontakten mellan näringen, rådgivningen och SLU Alnarp, konstaterar hon. 

Marcus Söderlind är trädgårdsingenjör och grönsaksodlare och har flera tunga förtroendeuppdrag, bland annat som ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse och ordförande i LRF:s Trädgårdsdelegation.

Tillsammans med Emma Söderlind driver han företaget Söderlinds ekologiska grönsaker på gården Långhult i Habo utanför Jönköping.

Här odlas grönsaker och blommor på friland, men även tomater, kryddor och gurka i växthus. Växthuset värms upp av biogas från granngårdens biogasanläggning. Produkterna säljs i gårdsbutiken men även på torget i Jönköping.

Under Tillväxt Trädgårds första treåriga programperiod anställdes Marcus Söderlind i projektet via LRF. Idag driver han sitt företag och verkar som förtroendevald i LRF:s riksförbundsstyrelse samt ordförande i LRF:s Trädgårdsdelegation.

- Jag kan ju verksamheten i Tillväxt Trädgård väl och när nu Gunilla Nordberg trappar ner på sina uppdrag så tar jag över ordförandeskapet under den här avtalsperioden, säger Marcus Söderlind.

Under året kommer det att finnas många frågor på agendan.

-Vi ska inte dra i gång något nytt utan knyta ihop treårsperioden och redovisa vad som gjorts. Vi måste även diskutera hur det hela ska tas vidare och där blir finansieringen en stor fråga.

Gunilla Nordberg, som nu lämnar Tillväxt Trädgård efter nio år som styrgruppens ordförande, är mer än nöjd med projektets utveckling sedan starten.

-För att gå framåt måste man vara enade och vid den tiden var vi inte det. Samtidigt gick det dåligt inom några delar av näringen, det behövdes något som syftade framåt. Tillväxt Trädgård har på många olika vis bidragit till trädgårdsnäringens utveckling.

Av Marianne Persson


Kontaktinformation

Johan Ascard, Verksamhetsledare för Tillväxt Trädgård
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgård- och växtproduktionsvetenskap/Enheten för samverkan och utveckling
johan.ascard@slu.se, 040-41 50 62