SLU-nyhet

”En värld utan kunskap?”

Publicerad: 15 januari 2017

Håller vi på att ändra basen för våra vägval – kunskap? Det frågar tidigare rektor, professor emeritus Thomas Rosswall, SLU och professor Margareta Norell Bergendahl.

”Vi står ofta inför vägval som spelar roll. Sedan Upplysningstiden har vi använt kunskap och människans förnuft för att definiera vart vi skall gå och hur vi kommer dit. Ett viktigt mål i dag är ett hållbart samhälle och världens stater har genom FN:s mål för hållbar utveckling – Agenda 2030 – definierat var vi vill vara om 14 år. Frågan är dock hur vi tar oss dit.

En viktig bas för vägvalet är kunskap. Men håller världen på att ändra basen för vägvalet?” frågar artikelförfattarna.

”Hållbarhetsmålen skall ses som en integrerad helhet och motverka stuprörstänkande. Detta skall gälla även svensk forsknings- och biståndspolitik, där för närvarande det ena politikområdet inte tycks veta vad som händer i det andra. Detta går stick i stäv med Riksdagens beslut om en svensk politik för global utveckling (PGU). PGU är ett verktyg för att effektivisera det gemensamma arbetet mot de globala målen och Agenda 2030 samt minimera risken för att regeringens arbete inom olika områden motverkar varandra. Detta måste gälla även bistånds- och forskningspolitik.

Utan logos och en tro på kunskap som bas för viktiga beslut kommer vare sig Sverige eller de svenska biståndsländerna att kunna uppnå FN:s hållbarhetsmål”, skriver de båda.

http://www.unt.se/asikt/debatt/en-varld-utan-kunskap-4501914.aspx

Relaterade sidor:


Kontaktinformation