SLU-nyhet

Stort intresse för fruktodling i sydöstra Sverige

Publicerad: 24 januari 2017

Det finns goda förutsättningar för att fruktodlingen i Kalmar län och Blekinge kan växa i omfattning. Det stod klart efter seminariet ”Äppelodling – förebilder, marknad och ekonomiskt stöd”. Intresset är stort för att både starta och utvidga befintliga fruktodlingar, från Västervik i norr till Sölvesborg i söder. Det finns dessutom ett stort intresse för gårdsbaserad förädling men även för samarbete mellan lokala företag.

Seminariet på Hushållningssällskapet i Kalmar i höstas hölls som en uppföljning på Tillväxt Trädgårds projekt "Förstudie utveckling av trädgårdsnäringen i sydöstra Sverige". Projektet har finansierats av Jordbruksverket och har som mål att skapa nätverk och att inspirera till utveckling av en ny och diversifierad odling av frukt och bär. Ett annat mål är att Utvecklingscentrum Torslanda ska bli den naturliga mötesplatsen för trädgårdsnäringen i regionen.

Uppföljningsseminariet gick i äpplets tecken eftersom tidigare aktiviteter under projektets gång visat att intresset för äppelodling är stort hos deltagarna. Under dagen deltog odlare och representanter för producentorganisationer samt representanter för Länsstyrelsen i Kalmar och för Regionförbundet.

Per Knutsson från Huskvarna berättade om familjeföretaget Vistakulle fruktodling som omfattar elva hektar äppelodling. Samverkan sker med andra odlare om försäljning och marknadsföring. Företaget arbetar även med vidareförädling av skörden, event, samt leverans av grönsakslådor.

Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening och producentorganisation som arbetar inom regionen, med odling och försäljning av främst lök- och baljväxter. Vd Thomas Isaksson berättade om verksamheten och förmedlade att föreningen ser en möjlighet i att i framtiden även arbeta med nya produkter som till exempel äpplen.

Carolina Gunnarsson från Regionförbundet i Kalmar och Matthias Larsson från Länsstyrelsen redogjorde för myndigheternas syn på förutsättningarna för en utökad fruktodling i länet.

Under 2017 väntar ett studiebesök på Vistakulle fruktodling, en odlarträff om hur ansökningar för ekonomiskt stöd ska fyllas i samt ett tillfälle för fördjupad diskussion runt samordnings- och odlingsfrågor.

Av Marianne Persson


Kontaktinformation