SLU-nyhet

Fältstudie i Jamal (Sibirien) kartlägger renarnas betesmönster

Publicerad: 07 november 2017
Anna Skarin med liten vild fågel på huvudet. Foto.

Konventionella fältstudier i kombination med drönare och GPS-teknik ska ge tydligare bild av betesmönstret hos renarna i Sibirien i relation till klimatförändringarna.

I somras var Anna Skarin, renforskare på HUV, på fältarbete i Jamal i Ryssland tillsammans med 13 andra forskare och fältarbetare inom projektet HUMANOR. Anna var med och gjorde spillningsinventering i området för att kartlägga hur renarna använder gräshedar, låga risheder kontra höga videsnår i förhållande till bland annat topografi och permafrost. Provytorna var spridda över ett stort område och Anna och assisterande kollegor gick totalt ca 15-20 mil för att nå dem alla (se karta längst ned på denna sida). Under hösten 2017 fortsätter projektet genom att 16 renar i 4 olika renhjordar kommer att utrustas med GPS-halsband under ett års tid. Detta görs för att kunna följa renarna och renhjordarnas rörelser och anpassning till varandra i relation till väder- och klimatförhållanden.

Jeff Kerby, postdoc från Dartmouth, deltog också han i fältarbetet. Jeff använde drönare i sitt forskningsarbete och han är också fotograf för National Geographic. Här kan du se ett av hans filmklipp från Jamal och läsa hans blogg på National Geographic Explorers Journal som beskriver vad arbetet där handlar om: 

 

Yamal 2017 from jtk on Vimeo.

Fakta:

Jamal, även kallad Samojedhalvön, är en halvö mellan Obviken och Karahavet i nordvästra Sibirien i Nenetsernas Autonoma region (Yamal Nenet Autonomus Okrug - YNAO) i Ryssland. Nenteserna är ett av de många renskötande urfolk som finns i Ryssland och de lever än idag som nomadiserande renskötare.

Karta som visar provytornas fördelning:

Karta med provpunkter i Jamal. Bild.