SLU-nyhet

Ny version av MACRO-DB Steg 1 och Steg 2

Publicerad: 14 november 2017
Ett fönster i ett datorprogram, med ett foto på en traktor och en spruta och texten ”Välkommen till MACRO-DB 4.2”.

Idag lanseras en ny version av MACRO-DB där vissa rutiner har förändrats samt en ny uppdaterad ämnesdatabas finns inlagd. Även Steg 1 har uppdaterats med den nya versionen som grund samt utökats med fler klimatzoner, fler tidpunkter för behandling samt större spann för inneboende egenskaper.

Konsekvenserna av ändringarna för användaren är störst när det gäller Steg 1. Ändringarna medför att klart fler produkter vid fler tillfällen kommer visa på försumbar risk redan i Steg 1 och färre simuleringar med Steg 2 behöver göras. 

När det gäller MACRO-DB Steg 2 så visar tester mellan den nya och den tidigare versionen att resultaten generellt inte skiljer sig  särskilt mycket. Som störst var skillnaden en fördubblad koncentration och detta var vid applicering i april i höstsäd. Så just för vårabehandling i höstsäd kan det vara motiverat att göra nya simuleringar med v 4.2 om resultaten med v 4.1 låg nära gränsen för godkännande.

Ämnesdatabasen som ligger till grund för de nya versionerna av Steg 1 och Steg 2 har också uppdaterats 2017-11-14. Det är 17 substanser som har fått ändrade egenskaper. I alla fall utom ett kommer ändringarna medföra att resultaten från simuleringar visar på lägre risk än med den gamla ämnesdatabasen.


Kontaktinformation

Mikaela Gönczi, föreståndare 
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05