SLU-nyhet

Bidrag till nya hästforskningsprojekt

Publicerad: 15 december 2017

Tio nya forskningsprojekt beviljas medel i Stiftelsen Hästforsknings utlysning inför 2018, varav fyra inom programområdet samhällsvetenskap & humaniora och sex i programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap & teknikvetenskap. Tre av projekten är samarbeten mellan forskare i Sverige och Norge.  Dessutom får tio pågående projekt fortsatt finansiering.

I programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap & teknikvetenskap handlar ett flertal projekt om rörelsemekanik, ett svar på det faktum att hältor och ortopediska skador är det enskilt största problemet på hästar. De fyra aktuella projekten fokuserar på bakbenshälta, gångartsanalys och utredning av hälta på islandshästar, hur rörelseasymmetri ska tolkas samt hovkvalitet, prestation och hälsa hos travhästar.

I samtliga biomekanikprojekt som beviljats medel finns forskare från SLU med som huvudsökande, nämligen Elin Hernlund, Marie Rhodin och Lena Holm som var och en står för minst ett projekt var, i samarbete eller enskilt.

De övriga projekten inom programområdet handlar om kolhydrater i gräs och grovfoder till häst och om utvärdering av en ny förebyggande metod mot sommareksem. Huvudsökande i det senare är Rickard Ignell, SLU.

Totalt anslås drygt 17,8 miljoner svenska kronor och närmare 8,6 miljoner norska kronor för perioden 2018-2020.


Kontaktinformation