SLU-nyhet

Hård konkurrens om industridoktorander

Publicerad: 18 december 2017

Konkurrensen har varit hård, men nu är beslutet fattat om vilka 15 projekt som går vidare till slutförhandlingar om industridoktorander inom livsmedelsområdet.

SLU har ett uppdrag från regeringen att ordna ett program för industridoktorander inom livsmedelsområdet, LivsID. Hela livsmedelsbranschen har bjudits in att lämna intresseanmälningar med förslag till doktorandprojekt. När inbjudan stängde 20 november hade 30 intresseanmälningar kommit in. 22 av dessa fick möjlighet att presentera sig på ett seminarium vid SLU i Uppsala den 6 december.
– Det var en fantastiskt intressant kavalkad över den svenska livsmedelsbranschens utmaningar som spelades upp för oss. Det har verkligen varit ett svårt arbete att välja ut de 15 projekt som nu bjuds in till förhandlingar om avtal med SLU och med forskarna om att precisera doktorandprojekten, särskilt efter de fina presentationerna, berättar Erik Fahlbeck, SLUs vicerektor för samverkan.

Femton idéer ska bli tio doktorandprojekt

Av de 15 projektförslagen ska så småningom 10 gå vidare att genomföras som doktorandprojekt. Och bland dem som nu är med i slutförhandlingarna finns företag som Guldhaven, Lantmännen, DeLaval och Agroväst.

För de projektförslag som inte blir doktorandprojekt, kommer SLU i samverkan med företagen att försöka hitta andra vägar och finansieringskällor att utveckla sina idéer.

Läs mer om de 15 utvalda projektförslagen

På SLU:s webbplats finns namn, kontaktuppgifter samt kort beskrivning av de 15 utvalda projektförslagen
http://www.slu.se/industridoktorander

Fakta:

Om industridoktorandprogrammet, LivsID

Doktoranderna ska vara anställda hos sina ordinarie arbetsgivare och ska få disponera 80 % av sin arbetstid under fem år för forskarstudierna. Resterande 20 % ägnas åt ordinarie arbetsuppgifter inom företagen. Företagen får motsvarande 300 000 kronor per år och doktorand av regeringens medel som ersättning för det forskningsarbete som utförs, SLU lägger lika mycket för genomförande av programmet och företagen står för resterande kostnader. 


Kontaktinformation

För information och frågor om industridoktorandprogrammet kontakta:
Volkmar Passoth, volkmar.passoth@slu.se