SLU-nyhet

Lantbrukare och sortföreträdare ska få bättre information om grödsorter

Publicerad: 18 december 2017

Antalet försök i svensk sortprovning av jordbruksgrödor har minskat stadigt sedan 1980-talet. Numera är osäkerheten i resultaten ett problem för näringen. SLU har fått medel från SLF, Stiftelsen lantbruksforskning, för att utveckla statistiska metoder som kan ge bättre information till sortföreträdare och lantbrukare.

Johannes Forkman och hans doktorand Harimurti Bantaran ska utveckla och utvärdera statistiska metoder som kan ge bättre prognoser än nuvarande metoder när antalet försök är litet. Johannes är statistiker på Fältforsk som är ett kontaktorgan mellan SLU och externa intressenter inom fältforskning på jordbruksområdet.
Projektet ska ge lantbrukare bättre förutsättningar att välja sorter som fungerar bra lokalt. Och sortföreträdare ska inte riskera att producera utsäde av ostabila sorter.

Forskarna ska utvärdera olika sätt att räkna, men också komplettera redovis­ningen. Idag redovisas medeltal, men inte hur mycket observationerna varierar, det vill säga hur stabila sorterna är. En stabil sort är ett säkrare val än en sort som är känslig för odlingsförhållanden. Metoderna kommer att jämföras med hjälp av korsvalidering av befintliga data.

Projektet är ett samarbete mellan SLU, Hushållningssällskapet, Scandinavian Seed och Lantmännen.

När de nya metoderna är klara kommer Fältforsk att ändra i nuvarande datorprogram så att beräkningar av medelvärden och andra mått görs på nya sätt.