SLU-nyhet

Pappersduk för istället för plast på frilandsodling

Publicerad: 18 december 2017

En nedbrytbar pappersduk som kväver ogräset bredvid grödan - ett alternativ till plast.

Plastduk är ett sätt att öka värmen för plantor som exempelvis gurka och squash vid frilandsodling. Att täcka jorden är också ett sätt att hålla tillbaka ogräs för frilandsodling av grönsaker, i synnerhet för ekologiska odlare som inte använder ogräsmedel.

Plastfolie som inte bryts ned innebär plastavfall att ta hand om och arbete att ta bort efter användning. Nedbrytbar plastfolie finns redan, (enligt Täckmaterial på friland rapport från Jordbruksverket) men en pappersduk som kan användas istället har nu utvecklats av ett företag, rapporterade ATL i november. Duken är nedbrytbar och går att vända ned i jorden. Skyddsdukarna kan läggas ut med traktor och håltagningen görs för hand.

Plast används en hel del i lantbruk och professionell trädgårdsodling, till exempel för säckar, ensilage och som täckduk, både inom ekologisk och konventionell odling. Hur mycket som kommer till återvinning är oklart, men i samhället i stort återvinns enbart en bråkdel av plasten, trots att det är en miljövinst att göra det skriver Svenska Miljöinstitutet. För att öka plaståtervinningen finns organisationen SvepRetur, som samlar in plastavfall från lantbrukare.