SLU-nyhet

Det går att begränsa spridning av almsjuka

Publicerad: 06 februari 2017
almsjuka.jpg

Gotland var länge förskonad från almsjuka men 2005 upptäcktes den i Vallstena. Nu har almsjukan på Gotland bekämpats i tio år och metoderna fungerar, visar en artikel som nyligen publicerades i Scandinavian Journal of Forest Research av forskare på SLU och skogsstyrelsen på Gotland.

Almsjuka är en svampsjukdom som i första hand sprids av almsplintborre. Fastlandets almar drabbades av sjukdomen redan i början på 1950-talet. Hur almsjukan till sist nådde Gotland är oklart, men man  misstänker att ved av alm med svamp och splintborrar på något sätt transporterats till ön. Ur veden har skalbaggarna kläckts och sedan flugit till levande, friska träd. När de har ätit på kvistarnas bark har de smittat träden.

Avverkning av sjuka almar

2006 uppskattades antalet almar på Gotland till ca 1 miljon. Arbetet för att skydda almarna började först i liten skala men har med ökade kunskaper och resurser intensifierats. Sedan 2006 har ca 50 000 almar varav ca 30 000 med konstaterad almsjuka avverkats, 5 procent av almbeståndet. 

Möjligt att begränsa

På fastlandet bekämpas inte almsjukan i dag och på många håll är i stort sett alla almar drabbade av sjukdomen. Resultatet från Gotland har visat att det är möjligt att begränsa smittspridningen.

Läs artikeln Dutch elm disease on the island of Gotland: monitoring disease vector and combat measures

Relaterade sidor: