SLU-nyhet

Välplanerade djurtransporter till slakteriet kan minska smittspridning och klimatpåverkan

Publicerad: 01 februari 2017

Den moderna djurhållningen är ofta specialiserad och det kan innebära att djuren flyttas mellan olika gårdar beroende av ålder och typ av djurkategori för att till sist transporteras till slakteriet. Produktionssystemen kan vara ekonomiskt effektiva och en ekonomisk värdering utifrån ett industriperspektiv är relativt lätt att göra. Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att veta hur olika produktionssystem påverkar djurskydd, djurvälfärd och miljön, men dessa är svårare att värdera.

Forskare med kompetens inom modellering, statistik, djursjukdomar och logistik ville därför ta fram metoder som bestämmer hur djurtransporter kan planeras effektivt och därmed förbättra djurvälfärden och minska risken för spridning av smittsamma djursjukdomar. Sådana metoder kan användas för att exempelvis formulera kriterier för hållbara produktionssystem med avseende på djurförflyttning och transport. Forskarna analyserade data från officiell statistik på använda lastbilar, antal stopp och djur för att se om man på ett bättre sätt kan fördela ut vilka lastbilar som skall åka till vilka gårdar under respektive dag. I detta ingick analys av hur rutterna påverkade kostnader, koldioxidutsläpp samt riskerna för att smittsamma djursjukdomar kan spridas över stora regioner. Metoderna inkluderade även olika sätt att väga effekten av avstånd, det vill säga om varje mil är av samma stressnivå för djuren eller om de första milen är mer stressande än de senare.


Det viktigaste resultatet var att om man i Sverige skulle använda sig av dessa metoder skulle man få lägre kostnader, minska på risken för spridning av djursjukdomar samt dra ner på koldioxidutsläppen. Forskarna visade också att de avstånd som djuren transporteras kunde reduceras till hälften jämfört med hur djur transporteras idag. Även risken för sjukdomsspridning kunde minskas nästan till hälften.


Effekten av koldioxidutsläppen motsvarades av en minskning på 30 000 ton per år och dessutom en kostnadsminskning på 700 miljoner kronor per år. Projektet har lett till i ett samarbete mellan forskarna och HKScan för att genomföra den utvecklade metoden.

Eva Salomon

Fakta:

Formas program 2011-2013
Sustainable livestock management with respect to animal transports and production systems: animal welfare and spread of disease
Grant (SEK): 3 313 000
Uno Wennergren, Linköping University, Physics, Chemistry and Biology, unwen@ifm.liu.se