SLU-nyhet

Debatten är igång igen

Publicerad: 17 mars 2017

Den 16 mars publicerade Göteborgs-Posten ett debattinlägg av tre nuvarande och en före detta professor vid SLU där de kritiserar de ambitiösa arealmålen för ekologisk produktion i regeringens handlingsplan för den nya svenska livsmedelsstrategin.

Argumenten som förs fram handlar om att ”Ekologiskt odlad mat ger obefintlig miljönytta, minskar skördarna och ökar behovet av livsmedelsimport”. Samma forskare har argumenterat på motsvarande sätt i en lång rad debattartiklar genom åren, men de har också fått mothugg av andra forskare, bland annat vid EPOK.

Läs debattartikeln här >

Läs EPOK:s replik här >

Ett faktablad som EPOK sammanställt svarar kortfattat på var forskningen står i olika frågor när det gäller ekologiskt lantbruk och ekologisk mat >

EPOK-anknutna forskaren Elin Röös berättade nyligen i Sveriges Radio P4 Östergötland om varför det är så svårt att debattera frågan om ekologisk mat >

SVT Nyheter intervjuade nyligen av debattörerna och EPOK:s föreståndare >

Länkar till tidigare debattinlägg och debattsvar finns samlade på följande sidor (med reservation för att vissa externa länkar kanske inte längre fungerar):

Ekodebatt i Göteborgs-Posten 20160113 >

COOP:s film debatteras 20150605 >

Debattartikel och webbsändning 20150325 >

Fyra forskares försvar 20150223 >

Fortsatt debatt 20141202 >

Många debattinlägg om ekologisk odling 20141120 >