SLU-nyhet

Mindre äppleskorv när gamla löv försvinner

Publicerad: 14 mars 2017

Äppleskorv är en allvarlig sjukdom eftersom de svarta fläckarna gör äpplena osäljbara. Flera undersökningar har visat att skorvangreppen på frukten minskar när man på olika sätt får bort de gamla äppellöven under träden. När man sprider ut en lösning med vinass (en biprodukt från tillverkning av betsocker och jäst) eller jästextrakt ökar nedbrytningen av äppelbladen. Det gör att skorvsvampens sporer inte kan spridas på våren från de gamla bladen och upp i trädet. Motsvarande effekt kan uppnås genom att samla in löven med en lövsugare eller mylla ner dem på hösten. Av dessa metoder verkar idag vinass vara den mest använda metoden.

Äppleskorv är ett stort gissel i äppelodling och gör att många ekologiska odlare behöver använda växtskyddsmedel som svavel och kaliumbikarbonat för att bekämpa skorvsvampen. I flera andra länder används även kopparpreparat. För att minska behovet av bekämpning kan man ta bort de gamla äppelbladen under träden och därigenom minska spridningen på våren av så kallade askosporer. Man bryter då svampens livscykel på ett smart sätt. I en liten odling kan man mylla ner eller kratta ihop löven på hösten, men i stora odlingar behövs mer rationella metoder. Det pågår därför en hel del forskning om att på olika sätt få bort eller bryta ner de gamla äpplebladen under träden. Vid den senaste konferensen om ekologisk fruktodling i Tyskland presenterades flera projekt på detta tema.

Dammsug odlingen för att få bort skorvangripna löv

Det låter kanske som ett skämt, men det har utförts storskaliga försök med stora lövsugare som både räfsar och suger upp gamla äppelblad i odlingarna. De vissna löven samlas upp i stora vagnar och körs bort. I en tysk undersökning som pågick under fem år på tre platser i Tyskland, dammsög man odlingarna från löv med en stor traktordriven lövsugare. Denna typ av lövsugning fick i de flesta fall bort 56-94 procent av äppellöven från odlingarna. Men ojämn markyta orsakade i vissa fall stora problem. I en odling med djupa traktorspår fick de till exempel bara bort 39 procent av löven.
Effekten på äppleskorv varierade mellan platserna och åren. I en odling i södra Tyskland fick de bäst resultat, med 52–72 procent minskade skorvangrepp på frukten jämfört med vanlig skorvbekämpning. På de andra två platserna var det generellt lägre och mer varierande resultat. Forskarna drog slutsatsen att lövsugningen gav positiv effekt på äppleskorven i 11 av 14 fältförsök.

Jästextrakt ökar nedbrytningen av gamla äppelblad

I en annan tysk undersökning behandlades gamla äppelblad på marken upp till fyra gånger under hösten och vintern med en blandning av jästextrakt och vatten. Behandlingen ökade den mikrobiologiska aktiviteten vilket gjorde att nedbrytningen av bladen gick snabbare och att daggmaskarna åt mer löv. Det ledde till att spridningen av sporer minskade kraftigt.
Äppelbladen försvann nästan helt efter tre behandlingar med 6 procent jästextrakt eller två behandlingar med 10 eller 20 procent jästextrakt. Där bladen inte behandlades fanns upp till 28 procent av bladen kvar på våren.

Vinass ökar också nedbrytningen av bladen

Flera undersökningar har tidigare visat att vinass, som är en biprodukt från tillverkning av betsocker och jäst, ökar nedbrytningen av äppelbladen. Metoden har nu testats framgångsrikt i storskaleförsök under fem år i fem ekologiska fruktodlingar på en forskningsstation vid Bodensjön. En lösning med 25 procent vinass sprutades ut en gång på hösten under bladfall. Dosen var 500 liter per hektar och meter trädhöjd. Effekterna varierade ganska mycket mellan åren i de olika fruktodlingarna men vinass gav positiva resultat i alla försöken och resulterade i att bladmassan på våren minskade med 25–99 procent. Detta ledde till minskade skorvangrepp på frukten på 7–88 procent. Forskarna drar slutsatsen att en enstaka behandling med vinass på hösten kan bidra till att minska skorvangreppen.

Vinass vinnande metod

I nuläget är det vinass som är den vinnande metoden bland ekofruktodlare i Tyskland.
– Lövsugaren används bara av ett fåtal ekologiska fruktodlare. De flesta odlarna sprider istället ut en lösning med 25 procent vinass en gång under bladfall, för att öka nedbrytningen av bladen och minska mängden askosporer, säger forskaren Sascha Buchleither vid Kompetensscentrum för fruktodling vid Bodensjön i Tyskland.

Fler sätt att öka nedbrytningen av äppelbladen

Även i Sverige arbetar många ekologiska fruktodlare med att på olika sätt få bort löven eller öka nedbrytningen av löven på hösten. Den förre ekofruktodlaren Göran Erlandsson i Hallstahammar tillämpade redan på 1990-talet en kombinerad strategi för att med olika metoder få bort gamla äppelblad på hösten.
Man kan också klippa gräsbanorna på hösten för att finfördela löven så att de bryts ner snabbare. På hösten kan man mylla ner löven under träden med samma utrustning som man använder för mekanisk ogräsbekämpning. Man kan även samla in löv och kompostera eller bränna dem.

Johan Ascard