SLU-nyhet

Skogsmyror som växtskydd i danska äppelodlingar

Publicerad: 15 mars 2017

Kan skogsmyror skydda äppelträd mot skadegörare och tillföra näringsämnen till träden? I ett danskt projekt ”Mothstop” har man satt in myror i äppelodlingar för att undersöka om de kan minska angreppen av vissa skadedjur och få större skörd. I de första resultaten verkar myrorna ha en positiv effekt men bladlössen ökade också vilket kan leda till nya problem.

Skogsmyror är relativt lätta att flytta in och etablera i odlingar. De har tidigare observerat att myror kan fånga frostfjärilens larver som kan avlöva delar av odlingen. I de första resultaten kunde forskarna se att de träd som haft skogsmyror hade en större skörd än de träd i närheten som skyddats mot myrorna med limringar. Det gäller dock 2015 års skörd som var relativt dålig, skörden 2016 har ännu inte hunnit analyseras av forskarna. Det finns också indikationer att myrorna minskar angrepp av fruktmögel (monilia) samt berika träden med magnesium.

Eftersom myror gillar honungsdaggen som de mjölkar från bladlöss som de därmed skyddar, riskerar en insättning av myror att öka mängden bladlöss i odlingarna. Forskarna har tänkt sig att lösa detta problem genom att förse myrorna med en sockerlösning sammansatt så att den blir mer attraktiv än honungsdaggen.

Forskarna tänker sig att myrorna skall kunna användas i frukt- och bärodlingar men också julgransodlingar. Eftersom myrorna är lätta att ta bort menar forskarna att de också skulle kunna sättas in enbart under perioder med ett högt tryck av vissa skadedjur.