SLU-nyhet

Strategi för skoglig inventering av skadegörare

Publicerad: 24 mars 2017

Dubbla stickprov vid inventering av skogsskador är ett effektivt sätt att samla data för välgrundade beslut om skadegörare ska bekämpas visar en ny studie av Cornelia Roberge mfl.

Klimatförändringarna förväntas innebära en ökning av skadegörare som drabbar skog. De skogliga inventeringar som genomförs för att bestämma om åtgärder ska vidtas för att förhindra angrepp kan vara väldigt kostsamma. Cornelia Roberge har tillsammans med andra forskare genomfört en studie där man utvärderar olika strategier för inventering av skadeinsekten tallmätare. De analyserade vilken strategi som gav lägst total kostnad där såväl kostnaden för inventering som förluster på grund av skador räknas in (cost-plus-loss). För att beräkna förluster på grund av skador använde man sig av Heureka och resultaten av studien indikerar att strategin med dubbla stickprov är effektiv för att samla en tillräcklig mängd data för att kunna ta välgrundade beslut i frågor om bekämpning av skadegörare. Genom att vid behov ta ett extra stickprov, minskas risken för felaktiga beslut på grund av missvisande information.

Ett andra stickprov ger säkrare beslut

Dubbla stickprov innebär att man utifrån ett första stickprov kan dimensionera den andra inventeringen mer exakt utifrån den populationstäthet och variation av skadegörare man funnit i det första stickprovet. - Detta innebär att man vid låg eller hög populationstäthet av skadegörare inte bekostar ytterligare inventering eftersom låg täthet innebär att också skaderisken är låg och hög täthet innebär att bekämpningsåtgärder sätts in omgående. Populationer nära ett bedömt tröskelvärde inventeras en andra gång med en bättre dimensionerad stickprovsstorlek för att minska risken att beslutet blir fel, förklarar Cornelia. Själva inventeringen innebär att samla puppor i humuslagret som sedan kläcks i laboratorium för att ge bättre prognos på nästa säsongs population av födosökande tallmätarlarver. Baserat på detta kan man sedan göra ytterligare stickprov om behovet finns. – Att göra urvalet i etapper, så kallad sekventiell sampling, är en vanlig metod för skattning av mängden skadegörare. Dubbla stickprov är en förenkling av dessa metoder som lämpar sig väl då puppornas vitalitet också spelar en stor roll i beslutet, berättar Cornelia.

Kostnaderna för att genomföra denna dyra inventering vägs upp av det man vinner på att inte åtgärda angreppen i onödan, eller inte missa att åtgärda när behov finns. Man tar alltså mer välgrundade beslut.


Kontaktinformation