SLU-nyhet

Vet du mer om Solleröärten?

Publicerad: 13 mars 2017
Solleröärt.JPG

Solleröärten kom in till Fröuppropet, en inventering av frö av äldre köks-, prydnads- och spånadsväxter som POM genomförde mellan åren 2002 och 2005. Mycket litet är känt om sortens historia. Kan du hjälpa Agneta Magnusson att få reda på mer?

Det enda vi vet är att det in kom ett brev till Fröuppropet från en Sven Berglund i Axmar i början av 2000-talet, där han berättar att han fått ärten från en dam på Sollerön berättar Agneta Magnusson i en artikel i Dalarnas tidning. Nu är hon på jakt efter mer information om Solleröärtens historia och ber om hjälp.

Rättviksärten lagas till på finkrogar över hela landet och nu har Agneta fått frågan om det finns någon annan lämplig gråärt för odling i större skala. "Och det gör det ju - Solleröärten. Den är helt olik Rättviksärten i smak och utseende, ingen brödärt utan mera en mild och god matärt" säger Agneta Magnusson. Men för att kunna lansera Solleröärten vore det mycket värt att få reda på om den har någon tradition på Sollerön med omnejd.

Hon har efterforskat Sven Berglund via folkbokföringen, men inte hittat honom. "Jag har sökt bland folk i hembygdsföreningarna och matlagningskunniga på Sollerön, men ingen känner till denna ärt. De som vetat något verkar vara borta. Och ingenting tycks skrivet" berättar Agneta Magnusson som vädjar till den som vet mer att höra av sig.

Vet du något om Solleröärtens historia? Hör av dig till Agneta Magnusson på telefon 0709-45 17 18 eller på mejl.

Läs hela artikeln i Dalarnas Tidningar om sökandet efter Solleröärtens historia.


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se