SLU-nyhet

Bete – om kon själv får välja

Publicerad: 27 april 2017

Mjölkkor värderar bete lika högt som färskt foder. Det visar en studie publicerad i tidskriften Nature. Korna fick tillgång till bete och färsk foder på andra sidan viktförsedda dörrar, där vikterna succesivt ökade. Resultatet visar att korna ”kämpade” lika mycket för att komma ut på betet som för att komma åt det färska fodret.

I Sverige finns beteskrav för mjölkkor men i exempelvis USA har mindre än 5 procent av mjölkkorna tillgång till bete. I inomhussystem får korna basala behov som foder, vatten, hygien och skydd tillfredsställda. Mjölkkor är som mest motiverade att äta direkt efter mjölkning och forskarna ville därför först se hur mycket de ville jobba för färskt foder efter mjölkning. En viktförsedd dörr sattes mellan korna och fodret och vikterna ökades sedan succesivt. För att undersöka om även bete är ett viktigt behov fick korna därefter tillgång till bete bakom samma typ av dörr och mätte hur tunga vikter de var beredda att lyfta för att komma ut och beta samt vilka tider de gick ut.

Resultatet visar att korna är lika motiverade att få komma ut på bete som att få färskt foder efter mjölkning. Korna var särskilt motiverade att komma ut efter kvällsmjölkningen och på natten vilket stämde överens med forskarnas hypotes att kor ogärna går ut dagtid när det är varmt. Forskarna drar slutsatsen att djurvälfärd inte bara bör handla om basala behov som foder och vatten utan också måste ta hänsyn till djurens behov av att kunna utföra sitt naturliga beteende för sin egen skull.