SLU-nyhet

Boksläpp: Rällsjö Brita är mitt namn

Publicerad: 03 april 2017
Rällsjö-Brita-är-mitt-namn_omslag_webb_ram.jpg

På mässan Nordiska Trädgårdar lanseras boken "Rällsjö Brita är mitt namn. En berättelse från självhushållets tid, färgad av tre sekel". Författare är Lena Nygårds som bland annat skrivit "Vi odlade till husbehov" och ”Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna”.

En frösådd av hornviol breder ut sig i den övervuxna köksträdgården. I blomkitten framför det grånade huset trängs brandlilja och bondpionen. Löjtnantshjärta, herrgårdspion och riddarsporre har också dröjt sig kvar här på gården.

Det är kring livet på Rällsjögården, där Rällsjö Brita Larsson växer upp, som boken kretsar. Det är en brokig historia från ett 105-årigt liv som började med att POM, programmet för odlad mångfald gör en inventering av trädgården och finner en mängd växter med en intressant historia.

Men det är inte bara växterna som bär på sin historia. I gården, där flera generationer levt, finns en oändlig mängd sparade föremål, fotografier och nedtecknade berättelser. Det som gör historien så unik, är att Brita skriver dagbok under större delen av sitt liv så att det går att följa henne år för år under hela 1900-talet.

Den unga Brita är nyfiken, hon vill ut och se sig om, kanske studera! Hon reser iväg, men tvingas återvända och tar över gården med djur som ska skötas och mark som ska brukas. Brita behåller sin nyfikenhet och sitt intresse för omvärlden hela livet. I dagboken, som är en slags bondedagbok med anteckningar om väder och vind, finns också berättelser från vardagen och tankar om det egna livet.

Berättelsen är Britas egen, men den liknar också många andra kvinnors liv på landsbygden under 1900-talet. Genom att hennes berättelse nu blir skriven, blir även dessa kvinnors verklighet mer synliggjord.

Fakta:

Boken beställs genom Lena Nygårds, på mejladress lena.nygards@gmail.com. Boken finns också att köpa i POM:s monter på Nordiska trädgårdar (monter C26:41).

Boken, 264 sidor, innehåller många fotografier och illustrationer. Pris 250 kr + 50 kr i porto. Boken är utgiven på Ackedo förlag.


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se