SLU-nyhet

Säkrare analys av rotgallnematoder på väg

Publicerad: 26 april 2017

Den DNA-baserad analysmetoden LAMP ger snabb och säker analys av mängden rotgallnematoder i jord, det visar en förstudie finansierad av Tillväxt Trädgårds Tillväxtfond. Rotgallnematoder kan orsaka allvarliga skador i grönsaksodlingar, särskilt i morötter som måste odlas på fält fria från skadegöraren.

Både produktion och konsumtion av morötter ökar, samtidigt minskar antalet producerande företag. Utvecklingen har medfört intensiv odling på en begränsad areal och ökande nematodproblem som följd. Även andra grödor i en grönsaksväxtföljd fungerar som värdväxter för rotgallnematoden, vilket gör att den ständigt uppförökas i jorden.
Genom jordanalys kan risken för nematodskador bedömas och växtföljden därmed planeras bättre. Den i dag använda analysmetoden, bestämning i mikroskop, är tidskrävande och tar inte hänsyn till att jorden innehåller både olika utvecklingsstadier av nematoden och andra nematodarter.

I en förstudie utförd i samarbete mellan HS Konsult i Uppsala och Örebro, HIR Skåne och SLU Ultuna har DNA-tekniken LAMP, Loop-Mediated Isothermal Amplification, anpassats för att identifiera och kvantifiera enbart mängden rotgallnematoder i jord. Analysen kan göras med enkel laboratorieutrustning och tar cirka 60 minuter per prov, flera prover kan analyseras samtidigt.

Både artbestämning och kvantifiering av rotgallnematod är fullt möjlig med den nya LAMP- tekniken. Genom att följa ökningen av DNA mängden över tiden kan man bestämma antalet nematoder utifrån mängden DNA i varje prov och tiden i minuter för en positiv signal.

Av Marianne Persson


Kontaktinformation

Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75