SLU-nyhet

Stort projekt om specialfröer

Publicerad: 25 april 2017

Jordbruksverket har beviljat 20 miljoner kronor till projektet ”Svensk specialfröproduktion”. Projektet handlar om produktion av specialfröer som spenat och timjan och har fått medel inom EIP, European Innovation Partnership.

Det nya projektet omfattar flera delar, det första steget handlar om att få i gång en svensk odling av specialfröer. I partnerskapet ingår fyra aktörer, Hushållningssällskapet Halland, SLU Alnarp, Elitutsäde i Värmö KB och Agortus AB.
- I första hand är det spenatutsäde som kommer att ingå i vår innovation men affärsmodellen ska även ta in andra för vårt klimat lämpliga utsädesgrödor inom trädgård, både för livsmedel och blommor. Till exempel timjan, bladchrysantemum, kålväxter och brudslöja, säger Lotta Nordmark som deltar i projektet tillsammans med kollegan Torsten Hörndal, båda verksamma vid Institutionen för bioteknik och teknologi, SLU Alnarp.

För att specialfröer med utsädeskvalitet ska kunna hanteras och rensas kommer ett renseri att byggas. Efter hand ska försöksverksamhet för produktion av ekologiskt utsäde utvecklas. En annan del av projektet handlar om att etablera samarbete med kunder för specialfröer på den internationella marknaden. För att stödja lantbruksföretagen i produktionen ska en rådgivningsfunktion byggas upp. Projektet pågår fram till 2020.

Av Marianne Persson


Kontaktinformation

Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75