SLU-nyhet

"Succé för projekt om lövträd"

Publicerad: 10 april 2017

Projektet Lövsuccé för landskapet visar att samverkan och dialog mellan skogsägare och myndigheter ger goda resultat. Skogsägarna som har varit med i projektet har lyft fram fördelarna med lövskogsbruk och har i en handfull fall, med hjälp av stöd från Skogsstyrelsen, restaurerat lövskogsområden som höll på att tas över av gran.

Under åren 2015-2016 arbetade Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Södra, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Biosfärföreningen Östra vätterbranterna med projektet "Lövsuccé för landskapet". Projektet genomfördes i Östra Vätterbranterna med finansiering från WWF.

Projektet ville inspirera skogsägare till att öka lövträdsandelen i skogarna. En varierad skog med ett större lövträdsinslag blir mindre sårbart och uppfattas som attraktiv och tilltalande för oss människor.

Projektet har visat att samverkan och dialog mellan skogsägare och myndigheter ger goda resultat. Skogsägarna som har varit med i "Lövsuccé för landskapet" har lyft fram fördelarna med lövskogsbruk och har i en handfull fall, med hjälp av stöd från Skogsstyrelsen, restaurerat lövskogsområden som höll på att tas över av gran. 

Med hjälp av analysverktyget Heureka har projektet fått resultat som visar hur lövträdens utbredning i Östra vätterbranterna kan komma att se ut under en 100-årsperiod, beroende på om skogsägarna satsar på lövträd eller barr samt vilket ekonomiskt utfall det kan bli för en skogsägare att gynna lövträden lite mer. Analyserna visar att ett liknande skogsbruk som idag, men där man gynnar lövträdsförekomsten, är marginellt mindre lönsamt än dagens konventionella barrskogsbruk.