SLU-nyhet

"Skogen bör brukas mer för att skapa klimatnytta"

Publicerad: 10 maj 2017

Ökad klimatnytta av skogen är möjlig, men det behövs tydligare spelregler om målet ska nås. På samma sätt som vi behöver bestämma oss för vilken biologisk mångfald vi vill ha så behöver vi bestämma hur hög den framtida tillväxten ska vara, skriver forskare på SLU i ett debattinlägg.

"Ingen tycks vilja diskutera att skogen inte verkar räcka till för alla nyttigheter som vi i ökad omfattning vill att den ska leverera. Det är ett bekymmer att politiken inte har en tydlig riktning och att de skogspolitiska målen är för många och delvis motsägelsefulla."

"I stället för att samla sig till en avgörande strid mellan produktion och miljö anser vi det vara bättre att bredda diskussionen om skogens roll i ett fossiloberoende framtida Sverige. Den polarisering som vi nu ser i medi­erna riskerar att bidra till att försvåra arbetet med det nationella skogsprogrammet och en ny gemensam skogsstrategi.

Debatten behöver bli ett samtal som inkluderar självreflektion, utblickar i tid och rum, ökad förståelse för varför ”motståndarna tänker annor­lunda” och metoder för att hitta gemensamma nämnare och startpunkter för gemen­samt agerande som verkligen hanterar vår tids skogspolitiska utmaningar. Arbetet med ett nationellt skogsprogram är en bra möjlighet till en konstruktiv diskussion om önskvärda framtider. Låt oss ta vara på den".

Det skriver Tomas Lundmark, Hjalmar Laudon, Torgny Näsholm, Stig Larsson och Urban Nilsson, SLU, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs debattinlägget här:

https://www.svd.se/okad-klimatnytta-kraver-att-skogen-brukas-mer-intensivt


Kontaktinformation

Tomas Lundmark, professor
Institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU
tomas.lundmark@slu.se, 070-631 74 12