SLU-nyhet

Kommunfokus på NonHazCity seminarium

Publicerad: 31 maj 2017

Kommunerna kring Östersjöns är viktiga för att minska spridningen av miljögifter. Deras roll och möjligheter till att minska belastningen har diskuterats på ett NonHaZCity-seminarium i Åbo 30-31 maj 2017.

Kommunerna har en viktig roll att i praktiken verkställa nationella och regionala Östersjöstrategier och andra åtaganden kring minskad belastning av olika föroreningar på miljön. På seminariet har olika verktyg som informationsspridning och kommunernas roll för att vid olika upphandlingar av varor försöka få produkter som innehåller så få och åtminstone mindre skadliga ämnen som möjligt.

En viktig del i det inledande arbetet inom NonHazCity har varit att få en första uppfattning vilka miljögifter som kan återfinnas i vattenmiljön och varifrån de kommer. I denna screening-studie har prover analyserats från åtta olika kommuner på den östra sidan av Östersjön. Proverna har bland annat tagits från avloppsreningsverkens utgående vatten, avloppsslammet, från breddningar (nödutsläpp av mer eller mindre orenat avloppsvatten). De första resultaten visar på att vissa metaller finns mer eller mindre i alla olika typer av prover, medan det är större skillnad mellan var man finner olika organiska miljögifter. En del av de organiska miljögifterna har analyserats vid institutionens laboratorium för organiska miljögifter.

Fakta:

NonHazCity är ett så kallat INTERREG-projekt inom EU:s Östersjöstrategi. Projektet har fått en flaggskeppsstatus inom strategins policyområde för miljögifter, vilket innebär att det är ett högt prioriterat projekt.